Burgemeester Arends heeft aan de eigenaar van een woning aan de Madeweg in Monster een last onder bestuursdwang opgelegd na het aantreffen van een in werking zijnde hennepkwekerij in de bijbehorende schuur. De woning en schuur zijn voor een periode van drie maanden gesloten. De gebruiker van de woning heeft een last onder dwangsom opgelegd gekregen om te voorkomen dat hij opnieuw een hennepkwekerij begint in de gemeente Westland.
Het delict kwam aan het licht toen rioleringsmedewerkers van de gemeente naar aanleiding van signalen vanuit de omgeving een bezoek brachten aan het perceel. Zij zagen in de pompput een continue waterstroom lopen, wat ongebruikelijk is bij een woning. Ook zagen ze in de tuin een volle jerrycan met zoutzuur liggen. Hierop volgde een integrale controle door de politie, bouw- en woningtoezicht en de medewerkers riolering. Daarbij werd in de schuur een hennepkwekerij met 665 hennepplanten aangetroffen. Ook in de woning lagen goederen voor hennepteelt. Daarnaast constateerden medewerkers van Stedin en Evides dat er sprake was van diefstal van stroom en water. Hiervan is aangifte gedaan.
Aantasting werk- en leefklimaat
Op grond van het Damoclesbeleid Gemeente Westland 2020 is de burgemeester bevoegd om panden die een rol spelen in de productie van softdrugs, tijdelijk te sluiten. Hij acht een sluiting van drie maanden noodzakelijk om de rol van de woning en schuur in de drugshandel ongedaan te maken. De hoogte van de dwangsom die de gebruiker kreeg, is € 20.000 per geconstateerde overtreding, met een maximum van € 40.000. Indien nodig kan de burgemeester een nieuwe, hogere dwangsom opleggen. De maatregelen zijn gericht op het voorkomen van een nieuwe verstoring van de openbare orde en verdere aantasting van het werk- en leefklimaat in de omgeving.
De bestuurlijke maatregelen staan los van de strafrechtelijke vervolging.