Met de ondertekening van een vaststellingsovereenkomst rondden de gemeente Westland en HOC (Honderdland Ontwikkel Combinatie) vandaag de ontwikkeling van bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk officieel af. De eerste stap daartoe in 2000, ontwikkeling fase 1, werd in 2008 afgerond. Met de 2e fase werd in 2010 gestart waarna in (2014) de definitieve samenwerkingsovereenkomst werd getekend en de daarin opgenomen doelstelling zijn behaald. Uiteindelijk is in de periode tussen 2000 en nu een bedrijventerrein met een oppervlakte van 100 hectare gerealiseerd. Aantrekkelijke architectuur en (groene) aankleding stonden centraal tijdens de ontwikkeling. Ook het verbeteren van de infrastructuur rondom Honderdland, duurzaamheid en veiligheid waren belangrijke thema’s. In het voorjaar van 2025 volgt nog een feestelijk moment voor bewoners, ondernemers en andere betrokkenen.
Met Honderdland is Westland een hoogwaardig, duurzaam en eigentijds bedrijventerrein rijker dat de positie van de gemeente als agro-logistieke hub verder versterkt. Op Honderdland hebben toonaangevende bedrijven als Nature´s Pride, Dael, Paulina, Growers United, HZ Logistics en vele anderen uit de agrologistiek hun plek gevonden.
Samenwerking
De PPS overeenkomst en de daaruit ontstane samenwerking tussen de gemeente Westland en HOC is een voorbeeld
geworden van een privaat initiatief dat tot een schitterend resultaat heeft geleid. Ook de diversiteit van de bebouwing qua vormgeving en indeling wordt in meerdere provincies als voorbeeld gebruikt bij stedenbouwkundige ontwikkelingen.
Efficiënt
Op Honderdland is zeer efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte door het parkeren op en onder de gebouwen te realiseren in plaats van ernaast. Ook aan het verbeteren van de Westlandse infrastructuur heeft Honderdland bijgedragen. Zo zijn de verkeerstromen op het bedrijventerrein zoveel mogelijk gescheiden, is de verbinding tussen Maasdijk en Naaldwijk via ‘het Pootje van Bram’ en de tunnel Westerlee gerealiseerd en is het provinciale project N223 en de aansluiting op Westerlee mede door bijdragen vanuit het bedrijventerrein mogelijk gemaakt.
Wethouder Michiel Ferwerda: “De afronding van de gebiedsontwikkeling op Honderland is een grote mijlpaal. De afgelopen jaren is hier een modern en toekomstgericht bedrijventerrein neergezet. Dit soort bedrijfsruimte is belangrijk voor de gehele keten in Westland, van productie tot aan de klant. Tegelijkertijd hebben we kunnen werken aan een aantal infrastructurele verbeteringen voor Maasdijk.”
Transportbedrijf H.Z. Logistics over haar vestiging op Honderdland: “Dit is voor ons de perfecte locatie. We wilden persé in Westland blijven en van hieruit zit je vrijwel direct op de snelweg en ben je in no-time bij de ferry naar Engeland.” De vervoerder is met het nieuwe onderkomen helemaal klaar voor de toekomst, “We zijn hier van het gas af en hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in ledverlichting, vloerverwarming en ruim tweehonderd zonnepanelen.”
Ook Nature’s Pride is trots dat zij destijds als een van de eerste groente- en fruitbedrijven op Honderdland zijn gevestigd. “Voor ons biedt Honderdland een ideale locatie dankzij de uitstekende infrastructuur en de nabijheid van de haven. Onze roots liggen in het Westland, en deze verbondenheid met de regio vormt een belangrijk onderdeel van wie we zijn. Het is inspirerend om deel uit te maken van een regio die zo’n belangrijke rol speelt in de internationale tuinbouwsector. Als vooruitstrevende partner met passie voor ondernemerschap zien we ernaar uit om nog lang te ondernemen op deze locatie met zorg voor mens en natuur!”
Blijvende betrokkenheid
De gemeente Westland blijft betrokken bij Honderdland. Zo ondersteunen we een initiatief van zestien bedrijven die samen met netbeheerder Westland Infra begin 2025 een energiecollectief opzetten. Dit is een samenwerking waarbij een tekort aan capaciteit op het energienet wordt opgelost.