0 4 minuten 3 maanden

Speciaal voor de start van het amateurvoetbalseizoen heeft Weerman Marco een extra lange column geschreven.

Naast mijn passie voor het weer, ben ik, net als veel collega-vrijwilligers bij de Westlandse clubs, medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de voetbalvelden bij sv-KMD. Nu de zomer bijna voorbij is, maken we ons op voor het nieuwe sportseizoen. Voetballers, hockeyers en andere sporters kunnen niet wachten om weer het veld op te gaan. Maar voordat we massaal het gras opstormen, hebben experts zoals Henk Slootweg achter de schermen hard gewerkt om de velden in topconditie te brengen.

Uitdagingen van het Seizoen

“Vroeger eindigde het sportseizoen in juni, maar tegenwoordig lopen competities vaak door tot eind juni. Dit maakt het onderhoud lastiger te plannen. Voor mensen zoals ik, die verantwoordelijk zijn voor de velden, wordt de tijd om deze speelklaar te maken steeds korter.

Een oude spreuk in de landbouw en tuinbouw luidt: “Het zaad dat je voor de langste dag zaait, is het sterkst in het najaar.” De langste dag, 21 juni, is dus cruciaal. Wie op tijd zaait, heeft een goede kans op een sterk grasveld in het najaar. Maar met het huidige speelschema komt dat soms in het gedrang.”

Weersomstandigheden: Onvoorspelbare factoren

“Je zou denken dat het weer in juni best meewerkte, maar voor het onderhoud van sportvelden was het een onvoorspelbare periode. Er zijn slechts enkele weken om het werk te doen: egaliseren, beschadigde grasmatten herstellen en opnieuw inzaaien. Dit moet op een droog veld gebeuren, maar de weersomstandigheden laten zich niet sturen. Juni bracht wisselvallig weer, wat voor ons team betekende dat we continu moesten schakelen: Wat kan wel, en wat niet? Uiteindelijk hebben we in vier weken tijd 120 grasvelden in de regio opgeknapt – een hele prestatie!”

Te Warm voor Gras?

“In juli leek alles de goede kant op te gaan. De eerste weken verliepen gunstig voor de groei van het gras. Maar dan komen de zomerse temperaturen, ideaal voor vakantiegangers, maar een flinke uitdaging voor jonge grasplantjes. Gras stopt namelijk met groeien rond de 27 graden, wachtend op koelere dagen. Daarbij komt nog een ander probleem: het bodemleven. Bij hoge temperaturen en luchtdruk stopt het bodemleven, waardoor het gras geen voeding meer krijgt. Dit zijn zaken waar je misschien nooit bij stilstaat, maar die voor ons veldonderhouders een grote impact hebben”

De Natuur Wint Altijd

Ondanks al deze uitdagingen is het weer gelukt om de velden klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Gras, als natuurproduct, blijft zich het hele jaar door ontwikkelen. Het is een kwestie van meebewegen met de natuur en de omstandigheden accepteren zoals ze zijn. En dat is precies wat Henk en zijn collega’s doen. Zo zorgen ze ervoor dat de velden er weer prachtig bij liggen, klaar voor een nieuw seizoen vol sportplezier. Duizenden leden kunnen binnenkort weer de ‘wei in’ en ik hoef hen minder teleur te stellen met allerlei afkeuringen.

Heb jij ook een mooi verhaal of foto waarin het weer centraal staat? Stuur het vooral op! Ik kijk ernaar uit om er in mijn volgende column aandacht aan te besteden.

Weerman Marco

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *