De gemeente Westland, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Belastingdienst hebben samen opgetreden tegen een glastuinbouwondernemer. Tijdens een controle op
4 december vorig jaar bleek dat op meerdere locaties Oekraïense arbeidsmigranten werkten zonder dat dit vooraf gemeld was bij het UWV, wat een overtreding is van de Wet arbeid vreemdelingen. Daarnaast verrekenende de ondernemer huisvestingskosten met het loon zonder aan de daarvoor geldende vereisten te voldoen, waarmee hij de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag overtrad. Ook klopte de arbeidstijdenregistratie niet met de werkelijke situatie, wat in strijd is met de Arbeidstijdenwet.
De controle door de overheidsinstanties was een reactie op meerdere signalen van slecht werkgeverschap en onveilige huisvesting. Al in november 2022 constateerden de gemeente Westland, brandweer en Omgevingsdienst Haaglanden diverse overtredingen op het gebied van huisvesting. Tijdens de controle in december en vervolgonderzoek werden daarbovenop diverse overtredingen vastgesteld die het welzijn van werkenden schaden. Een toelichting op de overtredingen leest u in de bijlage onderaan dit bericht.
Maatregelen door de samenwerkende overheden
De bij de controles betrokken overheden hebben een aantal maatregelen genomen:
- De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de ondernemer meerdere boeterapporten aangezegd.
De hoogte van de boetes wordt nog berekend, op basis van het aantal overtredingen. - De ondernemer zond via een netwerk van eigen bedrijven personeel uit naar zijn andere bedrijven. De Belastingdienst heeft hier extra onderzoek naar gedaan.
- De gemeente Westland sloot 8 panden vanwege zeer (brand)gevaarlijke situaties en legde 12 lasten onder dwangsom op met een totale hoogte van € 600.000 in verband met illegale bebouwing en bewoning. Doel van een last onder dwangsom is om herhaling van een overtreding te voorkomen.
Verdere analyses kunnen leiden tot aanvullende maatregelen.
Burgemeester Arends: “Optreden als één overheid”
“We willen als gemeente een gelijk speelveld voor alle ondernemers en een zuivere glastuinbouwsector”, aldus burgemeester Arends van de gemeente Westland. “Maar nog belangrijker is dat arbeidsmigranten menswaardig worden behandeld. Arbeidsmigranten hebben, net als Nederlandse werknemers, recht op eerlijke lonen en veilige omstandigheden. Excessen moeten worden aangepakt en daarvoor is het nodig om als één overheid op te treden. Iedere overheidsorganisatie heeft haar eigen verantwoordelijkheden en haar eigen palet aan wettelijke instrumenten. Alleen door die te bundelen kunnen we misstanden effectief aanpakken. De integrale samenwerking in RIEC-verband (1) maakte het mogelijk de omvang van de misstanden bloot te leggen en krachtig op te treden.”
Foto : Ter Illustratie