Kazerne ‘s-Gravenzande: het kloppende hart van brandweer-vrijwilligerswerk

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Persbericht VRH – Van de ruim 850 brandweermensen in onze regio is ongeveer 35% werkzaam bij een vrijwillige kazerne. Hoewel zij hetzelfde zijn opgeleid en hetzelfde werk verrichten, doen zij dat binnen een compleet andere dynamiek. Frans, Paul, Bart en Robin van kazerne ‘s-Gravenzande vertellen daar graag over. “Het zijn niet alleen de voertuigen en het materieel die ons werk bijzonder maken,” zegt de ploeg. “Het is vooral de saamhorigheid en de toewijding van de vrijwilligers die het verschil maken.” In dit artikel geven zij een kijkje in de schuur!

Gelegen in een prachtig gebied, omringd door strand, bossen en industrie, heeft kazerne ‘s-Gravenzande een uitdagend werkgebied. Uitdagend, niet alleen vanwege de veelzijdigheid aan verschillende soorten incidenten, maar ook vanwege de verschillende specialismen die gehuisvest zijn bij de kazerne.  

Specialismen en expertise

‘s-Gravenzande is trots op haar specialismen. De uitrukken zijn gevarieerd, maar niet uitsluitend gericht op brandbestrijding. Zo is de kazerne gespecialiseerd in het ondersteunen bij incidenten met gevaarlijke stoffen, waarbij de grootschalige ontsmettingseenheid (GOE) wordt ingezet om zowel hulpverleners als burgers veilig te kunnen ontsmetten. Daarnaast rukken ze uit met de waterbak, een cruciaal hulpmiddel bij branden in de regio waar snel grote hoeveelheden extra water nodig zijn. Naast 8500 liter water is de bak ook uitgerust met 1500 liter schuim. Verder huisvest de kazerne een mono-commandobak, een extra (slagkracht)tankautospuit, de verkenningseenheid en is ze uitgerust voor diverse typen incidenten.  De specialismen zijn niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een bron van trots. “Als we hiermee uitrukken, weten we dat we écht iets kunnen bijdragen. Het geeft een goed gevoel om te weten dat je voorbereid bent op complexe scenario’s.”

Deze specialismen vragen om veel en intensief trainen. Dat gebeurt tijdens de wekelijkse oefenavond, maar ook regelmatig daarbuiten. “Samen met kazerne Monster zijn we verantwoordelijk voor het specialisme GOE. Binnenkort vindt er een grote oefening met onder andere de GOE plaats, waar we als kazernes gezamenlijk zullen oefenen. Dat is best uniek, want het is in de planning een behoorlijke uitdaging om een gezamenlijk oefenmoment te vinden.”

Het vele oefenen vraagt veel toewijding van de ploeg. “Door de 29 toegewijde vrijwilligers hebben we de sterkte in de afgelopen jaren  zelf goed op orde  kunnen houden. In de rest van de regio is dat helaas nog wel eens anders. Mede vanwege de goede bezetting kunnen we veel specialismen in onze kazerne onderbrengen.”

Balans tussen werk, thuis en vrijwilligerswerk

Een groot deel van de kracht van kazerne ‘s-Gravenzande ligt in de flexibiliteit van haar vrijwilligers en de steun van hun werkgevers. Vrijwilligers combineren hun werk bij de brandweer met uiteenlopende banen en hebben vaak ook een gezin.  Dit vraagt om duidelijke afspraken, maar ook om wederzijds begrip.

Werkgevers zien steeds vaker de waarde van de vaardigheden die brandweervrijwilligers met zich meebrengen. Leiderschap, crisismanagement en samenwerking zijn kwaliteiten die in elke organisatie van pas komen. “Mijn werkgever geeft me de ruimte om uit te rukken wanneer dat nodig is,” vertelt Frans. “In ruil daarvoor zorg ik dat mijn werk op tijd af is. Het is een balans die goed werkt, omdat het van twee kanten komt.”

Ook het thuisfront speelt een belangrijke rol. De toewijding aan het brandweerwerk vraagt soms veel van partners en gezinnen. “Mijn kinderen vinden het stoer dat ik bij de brandweer zit. Ze vertellen er trots over op school. Dat geeft mij ook extra motivatie.” vertelt Robin.

De kracht van verbinding

De unieke saamhorigheid binnen de ploeg is wat ‘s-Gravenzande écht bijzonder maakt. Dit gaat verder dan de dagelijkse samenwerking. Zo worden er regelmatig activiteiten georganiseerd door de personeelsvereniging, denk bijvoorbeeld aan oliebollen eten met Oud en Nieuw, nieuwjaarsreceptie, fietstocht met bbq, Vrienden van Amstel Live, maar ook na de oefenavond een drankje in onze gezellige veranda. Dit draagt zeker bij aan de hechte band. “Ik zeg altijd: je hebt twee dingen nodig voor binding. Een grote brand waar je elkaar tegenkomt, of sociale activiteiten. Beide zijn essentieel voor een sterke ploeg.” vind Robin.

De onderlinge steun reikt verder dan het werk. Vrijwilligers weten dat ze op elkaar kunnen rekenen, ook buiten de kazerne. Dit gevoel van verbondenheid wordt vaak vergeleken met een vriendengroep. “Als er in de privé-situatie iets aan de hand zou zijn, dan durf ik iedereen hier te bellen en dan weet ik zeker dat er binnen een half uur hulp op de stoep staat. Dat vertrouwen is goud waard.” zegt Paul.

Waarom vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk bij de brandweer is veelzijdig en uitdagend. Het biedt kansen om te groeien, nieuwe vaardigheden te leren en een directe impact te maken in de samenleving. Voor veel vrijwilligers heeft het werk bij de brandweer ook deuren geopend naar andere carrières.

“Als je er iets voor terugkrijgt, wil je ook veel doen. Niet alleen qua beloning, vriendschap en gezelligheid, maar ook bijvoorbeeld het volgen van opleidingen. Laten we dat niet vergeten;  toen ik in dienst kwam,  had ik een tuinbouwschooldiploma en wat ik daar allemaal niet voor terug heb gekregen; brandmeester, brandweer diploma’s, doorgroeimogelijkheden, noem maar op.” vertelt Bart. Het geeft ook voldoening om het verschil te maken in het leven van mensen, of dat nu is door een brand te blussen of door een geruststellend woord te spreken na een incident. “De waardering die je krijgt van mensen op straat maakt het heel dankbaar werk,” zegt Paul. “Zelfs bij iets kleins, zoals de hulp die we bieden bij losse dakpannen na een storm, zijn mensen al zo blij. Het werk is niet alleen vaktechnisch, het is vooral mensenwerk.”

Een kazerne om trots op te zijn

Kazerne ‘s-Gravenzande is een voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk meer kan zijn dan een taak. Het is een gemeenschap, een plek waar vertrouwen en kameraadschap centraal staan. Of het nu gaat om complexe specialismen, spannende uitrukken of de balans tussen werk en privé, alles draait om samenwerken en verbinding.

“Die verbondenheid maakt ons werk zo bijzonder. Samen kunnen we écht iets betekenen voor de plek waar we wonen en werken. Die inzet, voor elkaar en voor onze gemeenschap, is waar we als ploeg zo trots op zijn.” Sluiten de mannen af.

Bron : Brandweer VRH

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
YouTube