woensdag, oktober 16, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 deze week

spot_imgspot_img

Related Posts

Begroting 2025 Gemeente Westland Gepresenteerd

Het college van burgemeester en wethouders presenteert vandaag de begroting voor 2025. Met deze begroting wil het college de economische positie van Westland versterken. Dit doet ze  door te investeren en daarmee innovatie en ondernemen te stimuleren. De grootste investering doet het college in de Flora Campus Westland, namelijk € 80 miljoen. Op deze campus komen onderzoek, leren en innovatie samen. Hiermee behoudt en versterkt Westland de positie van internationaal koploper in de glastuinbouw. Dit is te lezen in de programmabegroting 2025-2028. De onroerende-zaakbelastingen (OZB) gaat in 2025 met 4% omhoog. 

De gemeente houdt net als andere gemeenten rekening met moeilijke tijden, onvoldoende financiële ondersteuning vanuit het Rijk en stijgende kosten in het sociaal domein. De stevige reservepositie van de gemeente biedt een goede basis om tegenvallers op te nemen, maar keuzes zijn onvermijdelijk. De gemeente kijkt elk jaar opnieuw of verhoging van de OZB nodig is. 

Flora Campus Westland 

Op 3 juli 2024 heeft de gemeenteraad besloten € 80 miljoen te investeren in de ontwikkeling van de Flora Campus Westland. Deze investering is verwerkt in de begroting. Het eerste project dat zichtbaar wordt is het Vakcollege+ waar leerlingen en ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. De Flora-ontwikkeling biedt tevens mogelijkheden om woningen voor verschillende doelgroepen, nieuwe openbaar vervoerverbindingen en groen en water te realiseren

Fijn wonen en werken in Westland

Om het wonen, werken en recreëren in Westland aantrekkelijk te houden zijn investeringen noodzakelijk. De gemeente investeert zo’n € 62 miljoen in onder meer sportparken (€ 14,8 miljoen), verkeer (€ 9 miljoen) onderwijs (€ 4,1 miljoen) en speeltoestellen (€ 2,1 miljoen).

De werkzaamheden aan de Wippolderlaan, de rotonde aan de Dorpskade in Wateringen en onze bijdrage aan de realisatie van de metropolitane fietsroute Delft- De Lier- Naaldwijk zijn voorbeelden van het werken aan een betere mobiliteit.

WOS

We houden rekening met een structurele gemeentelijke subsidie van € 200.000 aangevuld met een bedrag van € 50.000 voor huisvesting. Hiermee blijft de WOS Media in stand en komt deze in aanmerking voor de toetreding tot het landelijk bestel. De gemeente voldoet hiermee aan haar wettelijke streekomroep-voorziening.

Dienstverlening 

Met het programma Klant in beeld informatie op orde (Kibioo) hebben we inzicht in en houden we grip op de (tijdige) afhandeling van vragen van Westlanders. De bedoeling is dat Westlanders veilig kunnen inloggen op een eigen omgeving. Daar worden de statusinformatie en levertijden van aanvragen zichtbaar gemaakt. Ook kan men digitaal bestanden delen met de gemeente en worden brieven vanuit de gemeente voor de inwoners zichtbaar.

Gedegen financieel beleid

Vanuit het oogpunt van goed financieel beleid vangt de gemeente de nadelige effecten van het zogenoemde financiële ravijn (de achterblijvende middelen van het Rijk) zelf op. Ook het nieuwe kabinet komt de gemeente hierin niet tegemoet. Toch blijft de gemeente ambitieus en zet ze in op nieuwe investeringen. Daarom stijgt de jaarlijkse OZB met 4%. De OZB is in Westland ten opzichte van het landelijk gemiddelde laag. Zo kunnen de plannen die Westland sterk en aantrekkelijk houden worden uitgevoerd. En kunnen Westlanders blijven rekenen op goede en persoonlijke hulp in de buurt.

Wethouder van der Stee: “Met deze stevige begroting voor 2025 hebben we ingezet op realistische ambities onder onzekere omstandigheden. Een speerpunt is dat onze inwoners en bedrijven kunnen rekenen op een betrouwbare en snelle dienstverlening. Verder werken we iedere dag aan een fijne gemeente, waar inwoners plezierig wonen en goed kunnen ondernemen. Dit doen we in samenwerking de gemeenteraad, de samenleving en de partners in de regio.”

De gemeenteraad behandelt de begroting op 13 november 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Popular Articles