De Utrechtsebaan (A12) is vandaag opnieuw geblokkeerd met grote verkeersdrukte als gevolg. Hierdoor moesten noodgedwongen de calamiteitenroutes van de ambulancedienst worden aangepast. Dit leidde tot langere aanrijdtijden. Ruim zevenhonderd actievoerders zijn aangehouden.
De blokkade met honderden mensen op de A12 en omliggende wegen moest in opdracht van de burgemeester worden beëindigd. Demonsteren was toegestaan op het Malieveld. Door de verkeershinder, ontstaan door de blokkades, moesten de calamiteitenroutes van de ambulancedienst worden aangepast. Dit had langere aanrijdtijden tot gevolg. Ook was de stad lastig bereikbaar voor verkeer.
Opheffen blokkades
Bij het opheffen van de blokkades is onder meer de waterwerper ingezet. Dit gebeurde eerst op de kruising ter hoogte van de Koningskade en later ook op de A12. De inzet van de waterwerper is gebonden aan regels en voorwaarden. Die staan beschreven in de Politiewet en in de Ambtsinstructie. Wanneer de politie toestemming krijgt en de waterwerper wordt ingezet, worden mensen op voorhand gewaarschuwd voor de inzet. Daarnaast wordt de inzet achteraf altijd getoetst. Actievoerders krijgen altijd de kans om hun actie zelf te beëindigen.
Aanhoudingen
De actievoerders zijn meermaals gevorderd om de blokkade op te heffen en te vertrekken naar de aangewezen demonstratielocatie: het Malieveld. Uiteindelijk zijn ruim zevenhonderd actievoerders aangehouden omdat ze niet zelf de weg wilden verlaten. De meesten van hen voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM).
Twaalf mensen zijn aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals opruiing en mishandeling. Zij worden gehoord op het politiebureau.
Uiteraard werd XR zaterdagmiddag gewaarschuwd voor de inzet van waterwerpers. Naar een fotograaf riep ik nog “Bluuuuffff”, maar al snel werden ze echt ingezet. Pas ‘s avonds besefte ik waarom. pic.twitter.com/0sDKlMx9aq
— Bob van Keulen (@BobHGL) January 12, 2025