0 4 minuten 3 maanden
Op maandag 12 augustus start de derde editie van de Tour de France Femmes in Rotterdam. Ter ere van vrouwelijke pioniers in de wielersport plaatsen 40 Nederlandse kwekers van bloemen en planten een 1000 m² groot mozaïek langs het parcours in glastuinbouwgebied Westland. Het mozaïek van bloemen en planten toont Mien van Bree, een vergeten held van het vrouwenfietsen in Nederland. Zij staat symbool voor vrouwelijke pioniers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de erkenning van het vrouwenfietsen.
Start Tour de France Femmes in RotterdamDit jaar zal de Tour de France Femmes voor het eerst buiten Frankrijk starten, wat een eer is voor het Nederlandse vrouwenwielrennen. Koersdirecteur Marion Rousse benadrukte eerder al: “Het was voor de ASO een logische keuze om de grootste wielerwedstrijd van de wereld naar het centrum van het vrouwenwielrennen te brengen. De afgelopen seizoenen waren de Nederlandse rensters dominant. Als we vertrekken in het land van deze kampioenen, zal er een groot volksfeest op gang komen.”
Mien van Bree, pionier van het Nederlandse vrouwenwielrennenEen volwaardige Tour voor vrouwen werd pas in 2022 voor het eerst georganiseerd; vrouwen in de wielersport hebben een lange weg van erkenning afgelegd. Mien van Bree uit Den Haag zette zich in om het beeld van vrouwenwielrennen te veranderen, maar kreeg nooit de waardering die ze verdiende. In de jaren 30 richtte ze een vrouwenwielrenclub op en fietste ze heen en weer naar België om deel te nemen aan vrouwenwedstrijden, omdat de Nederlandse Wielren Unie deze verbood. In 1938 werd ze de eerste Nederlandse vrouwelijke wereldkampioen wielrennen. Ondanks haar succes had Mien te maken met spot, laster en vooroordelen van toeschouwers en journalisten. Pas 21 jaar na haar kampioenschap gaf de Nederlandse Wielren Unie de eerste officiële wielerlicenties aan vrouwen uit. 
Keetie van Oosten-Hage maakt mozaïek compleetDe bloemen en planten langs de Westlandetappe beelden Mien uit op de wielrenfiets, met een gele trui ter ere van de Tour de France Femmes en de tekst ‘ODE TO HEROES’. Daarmee vormt ze een eerbetoon aan alle vrouwelijke wielrenpioniers die de weg vrij hebben gemaakt naar de Tour voor vrouwen zoals die vandaag de dag wordt georganiseerd. De bloemen dragen een krachtige symboliek voor hun prestatie en doorzettingsvermogen. Keetie van Oosten-Hage is een van deze iconen. 56 jaar geleden werd zij voor het eerst Nederlands wereldkampioen wielrennen, waarna zij vele nationale en internationale titels won. Keetie plaatste vandaag voorafgaand aan de Tour symbolisch de laatste bloemen bij het mozaïek. 
Na afloop van de eerste etappe van Tour de France Femmes op 12 augustus verandert het mozaïek in een pluktuin. Inwoners van Zuid-Holland kunnen van 15:00-19:00 het kleurrijke kunstwerk bij Vierschaar 52-56 in Naaldwijk bewonderen en bloemen gratis mee naar huis nemen. Er is geen parkeergelegenheid, dus kom op de fiets. De bloemen die over zijn worden weggegeven aan de Westlandse Voedselbank, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en bejaardentehuizen. 
Innoverende Nederlandse sierteeltsectorOok de sierteeltsector in Nederland heeft zijn positie binnen de wereldwijde economie te danken aan de vele pioniers in de sector. Veel kwekerijen zijn familiebedrijven die over gaan van generatie op generatie. Iedere generatie innoveert en brengt nieuwe technologieën in, waardoor de sector voortdurend in ontwikkeling blijft. Nergens ter wereld kunnen er daardoor op zo’n grote schaal bloemen en planten worden geteeld, met een minimale impact op landgebruik. Met een omzet van 11,5 miljard euro in 2023 speelt de sector een cruciale rol in de Nederlandse economie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *