woensdag, juni 12, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 deze week

spot_img

Gerelateerde berichten

Weerpraat met Marco: ‘Te koud voor de schapen?’

Het is zondagavond als ik deze column schrijf, en de vooruitzichten voor deze week zijn aanhoudend wisselvallig en te koud. Dat hebben we dit weekend al kunnen merken. Als de zon niet schijnt, is het gewoon fris. Juist nu de zomer begint, wordt het voor het eerst in twaalf maanden een te koude maand. Is dat bijzonder? En hoe werd deze periode in het verleden ook wel genoemd?

Schaapscheerderskoude…

Schaapscheerderskoude verwijst naar een periode van relatief koel weer in de late lente of vroege zomer, meestal rond 10 juni, in Nederland en ook in andere delen van Noordwest-Europa. Deze benaming stamt uit de tijd dat dit de periode was waarin schapen traditioneel werden geschoren. Het idee was dat een koudere periode beter was voor de geschoren schapen, omdat ze dan minder last zouden hebben van de hitte.

Meteorologisch gezien valt deze periode samen met een tijd waarin er vaak een noordwestelijke stroming is, die koelere lucht uit de Arctische regio’s of de Noord-Atlantische Oceaan naar onze streken brengt. Hoewel de term ‘schaapscheerderskoude’ een folkloristisch tintje heeft, bevestigen weerstatistieken vaak dat er inderdaad een afkoelende trend is rond deze tijd van het jaar. We maken deze periode nu ook weer mee. En of wij, net als de schapen, daar blij mee moeten zijn?

We moeten het er maar mee doen. Het is overigens niet de eerste keer dat juni kouder dan normaal verloopt. Vorig jaar was het in juni juist (record) warm, maar stelden juli en augustus ietwat teleur. Dit jaar andersom?

Laten we afwachten en er het beste van maken. Heeft u ook leuke weerfoto’s of vragen over het weer? Stuur ze vooral in naar weerpraat@aiwestland.nl , dan behandel ik ze graag in mijn volgende column!

Tot volgende week!

Heb je zelf leuke weetjes over het weer tijdens je vakantie? Stuur ze naar weerpraat@aiwestland.nl. Weer of geen weer, er is altijd nieuws!

Weerman Marco Schregardus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Popular Articles