zondag, mei 26, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 deze week

spot_img

Gerelateerde berichten

Weerpraat met Marco: ‘Het weer op 5 mei 1945’

Op 5 mei 1945 registreerde onze regio een bescheiden 12 graden Celsius. Met de bevrijding brak echter ook zonniger weer aan, met een indrukwekkend dagrecord van 29,8 graden op 13 mei. Dat record blijft tot op de dag van vandaag ongeëvenaard!

Terwijl ik deze column op zondagavond schrijf, ben ik net terug van een heerlijk rondje op mijn racefiets, waarbij ik ook langs het bevrijdingsfestival op het Malieveld kwam. De weersomstandigheden waren perfect om de vrijheid te vieren.

Tijdens het fietsrondje gingen mijn gedachten terug naar de verhalen van mijn ouders, die als jonge twintigers de oorlog hebben meegemaakt. Mijn moeder trotseerde met haar fiets (voorzien van houten banden) weer en wind van Rotterdam naar de Achterhoek (en weer terug) om aardappelen te halen. Mijn vader, die tijdens spertijd door een verduisterd en pikdonker Rotterdam liep zag een sloot over het hoofd waar hij dus ook in terecht kwam.

Het begrip ‘gevoels-temperatuur’ heb ik hen nooit horen gebruiken

Nadat hij uit een werkkamp was ontsnapt, verbleef hij van begin 1945 tot eind 1946 in een sanatorium, zonder verwarming en met sneeuw op de dekens, zoals hij vaak vertelde. Het begrip ‘gevoelstemperatuur’ heb ik hen nooit horen gebruiken.

Wat betreft het actuele weer: de voorspellingen voor het komende weekend zijn gunstig. Eén van de weersites geeft zelfs vanaf donderdag een aantal tienen. Dat zou natuurlijk prachtig zijn met de opening van het strandseizoen. Wij in Westland moeten wel altijd alert blijven op de zeewind die bij noordenwinden op de loer ligt in deze tijd van het jaar. Duimen dus!

Weer of geen weer, er is altijd nieuws.

Weerman Marco

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Popular Articles