zondag, mei 26, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 deze week

spot_img

Gerelateerde berichten

Oekraïense delegatie bezoekt succesvol World Horti Center in Westland

Deze week is een grote Oekraïense delegatie op bezoek in Westland. Burgemeesters, CEO’s van vooraanstaande bedrijven en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn hier om samen met de gemeente Westland en ons lokale glastuinbouwsector te kijken naar mogelijkheden om de Oekraïense economie weer op te bouwen tijdens en na de oorlog met Rusland. Centrale thema is glastuinbouw. Na diverse bedrijfsbezoeken eerder deze week, vond vanmiddag een grote conferentie plaats in het World Horti Center. Morgen presenteren Nederlandse bedrijven zich daar en kijken zij samen met delegatieleden welke projecten zij in Oekraïne samen kunnen opzetten. 

Puck van Holstein (directeur WHC) opende de conferentie vanmiddag waar verschillende Nederlandse en Oekraïense sprekers de aanwezigen meenamen in de huidige situatie in het Oost-Europese land. Men sprak onder meer over de situatie waarin lokale overheden in Oekraïne op dit moment verkeren en wat daarbij de problemen zijn, maar ook waar kansen en oplossingen liggen. Daarbij spelen voedselzekerheid, het behoud van economische kracht en nieuwe economische ontwikkelingen een belangrijke rol. 


Kansen voor de toekomst

Verschillende Nederlandse bedrijven uit het glastuinbouwcluster die op dit moment actief zijn in Oekraïne (onder wie RijkZwaan en Food Ventures) reflecteerden eveneens op de huidige situatie en economische kansen in de toekomst. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar kennisuitwisseling tussen onderzoeks- of onderwijsinstellingen en hoe de Oekraïense tuinbouwsector toegang kan krijgen tot Nederlandse expertise, technologie en investeringen. 

Speciale gezant ministerie en burgemeester Arends
Roderick van Schreven, speciale gezant van het ministerie van buitenlandse zaken, benadrukte de goede band tussen Nederland en Oekraïne. Nederland is een van de landen die het meest doneert aan Oekraïne. Dat doen we samen met ons bedrijfsleven om de Oekraïense economie sterk te houden. Dat is nodig omdat oorlog en wederopbouw veel geld kosten. 

Burgemeester Bouke Arends sloot de conferentie af met een reflectie op het bezoek deze week.
“Vanaf het begin van de oorlog hebben de gemeente Westland en haar inwoners zich verbonden gevoeld met Oekraïne”, aldus de burgemeester. “We brachten hulpgoederen naar het land en vangen tot op de dag van vandaag zo’n 1.500 Oekraïners op in onze gemeente. Er zijn deze week belangrijke contacten gelegd en samenwerkingen gesmeed die hopelijk gaan bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Popular Articles